Uzaktan Öğretim ve Sınav Eğitimleri

Öğrenciler İçin Hazırlanan Eğitim ve Dokümanlar

 

Öğretim Elemanları İçin Hazırlanan Eğitimler

Online Öğretim Platformu İçin UZEM ve “BlackBoard” Eğitimleri verildi ve Dokümanları Paylaşıldı.

 

Asenkron Uygulamalar

Uzaktan eğitim sistemlerimizin asenkron kısmını, Uzem Belge Paylaşım platformumuz oluşturmaktadır. Bu platformumuz öğrenci otomasyonu ile entegre olup, tüm öğrenciler, tüm akademisyenler ve tüm dersler otomatik olarak sisteme aktarılmaktadır.

 

Uzem Belge Paylaşım, online eğitime geçilme kararından sonra sistemde yaşanabilecek yoğunlukları önlemek adına daha önceden yapılan tüm etkinliklerin tutulduğu bir arşiv platformu görevini görmektedir. Uzem Sınav, online ortamda yapılmasına karar verilen vizeler vize sınavları için, akademisyen ve öğrencilerimizi bir karmaşadan ve sistem yoğunluğundan kurtarmak adına ve aynı zamanda sınavların güvenliğini sağlamak için açtığımız sınavların, projelerin ve ödevlerin yer aldığı bir platformdur.

 

Uzem Sınav platformunda öğrencilere sorulan soru tipleri çoktan seçmeli, klasik, hem çoktan hem klasik olarak yapılmaktadır. Sınavlarda hem sorular hem  cevaplar karıştırılarak öğrencilerimize iletilmektedir. 

 

Akademisyenler her soruya farklı puan ağırlıkları verebilir.  Yazılı sorularda, öğrencinin verdiği cevap için not düşebilmekte ve notlandırmayı dilediği gibi yapabilmektedir. UZEM sınav platformunda oluşturulan her sınav sorusuna veya ödev etkinliğine akademisyenler görsel/video ekleyebilir, öğrenciler de aynı şekilde vermeleri istenen cevap içerisinde görsel/video ekleyebilirler.

Tamamlanan bir sınava ait sayısal notlar otomatik olarak öğrenci otomasyonuna aktarılarak olası yapılabilecek not girişi hatalarının önüne geçilmektedir.

 

Öğrenciler mobil cihazlardan veya bilgisayarlardan sınavlarını rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir. Sistem üzerinden öğrencilere yönelik anketler yapılabilmektedir. Ders değerlendirme anketi vizelerin bitimiyle beraber öğrencilerin değerlendirmesine açılacaktır.

 

Sekron Uygulamalar

Google Classroom: Sanal sınıf uygulamasıdır. Akademisyenlerin kolayca ödev verip düzenlemesini, verimli bir şekilde geri bildirim sağlamasını ve öğrencileriyle kolayca iletişim kurmasını sağlayan bir uygulamadır. Google Classroom ile oluşturduğunuz sınıf üzerinden, ödev ve içerik klasörleri ile öğrenci ve akademisyen belgelerinin kullanıcıların google drive hesapları üzerinde düzenli bir şekilde depolanmaktadır.

 

Akademisyenler, Google Classroom ile farklı dersler ve bu derslerin konularına göre sınıflar oluşturabilmektedir. Öğrencilerin sınıflara kayıt olmasını sağlayarak onlar ile duyuru paylaşımları, ödevler, soru oluşturarak onları değerlendirme ve bu paylaşımlarda soruları cevaplamak adına yorum alanı sağlamaktadır. Sınıflara birden fazla öğretmen atama işlemlerini sağlayarak birden fazla öğretmen ile de kullanılabilmektedir.

 

Google Classroom üzerinden 16.03.2020 - 20.03.2020 tarihleri arasında yapılan canlı ders sayısı 146 olup bu derslere ait toplam süre 300 saattir.

 

Hazırlık sınıfı dersleri Google Classroom üzerinden yapılmakta olup, sürecin başlangıcından itibaren 30.04.2020 tarihine kadar öğrenciler ile her biri 50 dakikalık toplam 331 saat ders yapılmıştır. Bu derslerin hiçbirinde ders iptali olmamış, teknik veya maddi sorunlardan ötürü ders ertelenmemiş ve hiçbir sınıfın ders saati kaybı olmamıştır.

 

Blackboard: Blackboard, Uzaktan eğitim programları hariç önlisans programlarımızın canlı ders platformudur. Uzem üzerinden oluşturulan ders etkinliği, Blackboard üzerinde gerçekleştirilir. Akademisyenler ve öğrenciler sınıf ortamında yapılan birçok etkinliği burada da yapabilmektedir. Ekran paylaşımı, slayt üzerinden ders anlatımı, kamera ve mikrofon kullanımı sayesinde etkili bir ders sunumu yapılabilmektedir. Ayrıca sohbet bölümünden öğrenci ve akademisyenler ders hakkında rahatlıkla konuşabilmektedir.

Uzem üzerinden gün ve saati ilan edilen dersler Blackboard üzerinden canlı olarak gerçekleştirilmektedir. Derse erişim Uzem üzerinde yer alan ders linkinden sağlanmaktadır. Bir derse aynı zamanda 250 öğrenci katılabilmektedir. Sınırsız sayıda eş zamanlı ders işlenebilmektedir. Öğrenciler derste soru sorabilir, sunum yapabilir, dersin içinde aktif olarak bulunabilirler.

Blackboard üzerinden 23.03.2020-30.04.2020 tarihleri arasında yapılan canlı ders sayısı 837 olup bu  derslere ait toplam süre 2511 saattir.

Sınav uygulamaları

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) salgını dolayısıyla Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından gelen 13/03/2020 tarihli, E.21112 sayılı ve 19/03/2020 tarihli, E.22490 sayılı yazıları kapsamında 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi ile sınırlı kalmak üzere sınav uygulamalarıyla ilgili aşağıdaki hususlar Yüksekokul Kurulu toplantısı ile karara bağlanmıştır.

1) Uzaktan öğretim kapsamında, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi ara sınavları aşağıda belirtilen esaslara göre;  dönem sonu sınavları ise, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından farklı bir yönlendirme yapılmadığı takdirde, uygun şartlar oluştuğunda Meslek Yüksekokulun fiziki ortamları kullanılarak gözetimli olarak yapılacaktır. 

a) Uzaktan öğretim kapsamında genel başarı etki oranları yüzde 20 ve yüzde 80 olmak üzere sırasıyla bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılacaktır.

b) Uzaktan öğretim kapsamında işlenen derslerin ara sınavları dersin işlenişi ve yapısına bağlı olarak aşağıda tanımlanan yöntemlerle yapılabilir: 

                     Elektronik ortamda, Uzem (Moodle) Öğretim Yönetim Sistemi üzerinden online olarak,

                     Teslimi elektronik ortamda olan,  soruları evde cevaplanan sınav (take-home exam), 

                     Elektronik ortamda proje/ödev teslimi. 

c) Ara sınavlar, Müdürlükçe ilan edilecek tarihlerde yapılacaktır.  Ara sınav programı, öğrencilere, Uzem sisteminden dersin öğretim elemanı tarafından ayrıca ilan edilecektir. 

d) Uzem (Moodle) Öğretim Yönetim Sistemi üzerinden online yapılan çoktan seçmeli soru sorulan sınavlarda, 30 dakikalık sınav süresinde en az 20 soru sorulur. Klasik (yazılı) sınavlarda, daha az soru sorularak 100 dakikaya kadar sınav yapılabilir.

2) Öğrencilerin ödev ve proje gibi çalışmalarında COVID-19 tedbirleri göz önünde bulundurularak içeriklerin hazırlanması ve öğrencilerden bu tedbirlerin dışına çıkacak taleplerden imtina edilmesi önem arz etmektedir.

Meslek Yüksekokulumuzda teorik derslerin ara sınavları İzmir yerleşkemizde 20-25 Nisan 2020, İstanbul Yerleşkemizde ise 27 Nisan – 2 Mayıs 2020 tarihleri arasında Black Board sistemi üzerinden online olarak başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

 

Öğretim elemanlarına verilen online eğitimler

 

Senkron ve Asenkron eğitimlerin yapıldığı platformların hepsi için aşağıda maddeler halinde yazılan eğitimler verilmiştir.

Senkron ve Asenkron eğitimlerin yapıldığı platformların hepsi için aşağıda maddeler halinde yazılan eğitimler verilmiştir.

 

  • Ders materyali nasıl eklenir?
  • Canlı ders nasıl oluşturulur?
  • Duyuru nasıl eklenir?
  • Sınav nasıl oluşturulur, soru girişi nasıl yapılır?
  • Ödev nasıl oluşturulur?
  • Ekran paylaşımı nasıl yapılır?
  • Ders materyali öğrenciye nasıl sunulur?
  • Öğrenci ile iletişim (görüntülü, sesli ve sohbet) nasıl yapılır?
  • Kamera, mikrofon açılması ve kapanması nasıl yapılır?
  • Ders kayıt başlatma ve durdurma nasıl yapılır?
  • Ders sonrası arşiv videolara nasıl erişilir?
  • Öğrenci ile yüksek boyutlu dosya paylaşımı yapılabilmesi için Google Drive ve Wetransfer kullanımı yönelik eğitim,
  • Meslek Yüksekokul Yönetimi, Akademik ve İdari personellerin kurum içi toplantılarının Google Meet platformu üzerinden nasıl yapılacağına yönelik eğitim,
  • Google takvim aracılığıyla Google Hangout Meet ile Etkinlik nasıl oluşturulacağına yönelik eğitim.

 

Öğrencilere yönelik bilgilendirme ve destek çalışmaları

UZEM platformu kullanımı ile ilgili olarak aşağıdaki eğitimler verilmiştir.

  • Canlı derse nasıl katılınır?
  • Ders sonrası arşiv videolara nasıl erişilir?
  • Ödev/Proje sisteme nasıl yüklenir?
  • Sınavlara nasıl katılınır?

 

Blackboard canlı ders sistemi doküman ve eğitim videoları kapsamı

  • Sunum yapacak olan öğrenci ekran paylaşımını nasıl yapar?
  • Dersin hocası ile iletişim (görüntülü, sesli ve sohbet) nasıl yapılır?
  • Kamera, mikrofon açılması ve kapanması nasıl yapılır?
  • Ders sonrası arşiv videolara nasıl erişilir?

Öğrencilerimiz istedikleri zaman ilgili eğitim videolarına ulaşabilmektedir.

Uzaktan eğitim kapsamında öğrencilerimizin sorunlarının ektin bir şekilde çözülmesi amacıyla uzem@kavram.edu.tr mail adresi aktif hale getirilmiş ve öğrencilerimizin yaşadıkları sorunlar ivedilikle çözülmüştür. Ayrıca öğrencilerimizin eğitim modülerini kullanarak ders ve sınav gibi uygulamalara erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla birçok bilgilendirici materyaller hazırlanmış ve bunların paylaşımı WEB sitemizde, sosyal medya hesaplarımızda, öğrenci maillerinde ve öğrenci bilgi sisteminde yapılmıştır.