İzmir'de İş Sağlığı ve Güvenliği & Afet Sempozyumu Düzenlendi

21 May 2024

Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği & Afet Sempozyumu, 20.05.2024 tarihinde, Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını İzmir Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci yaptı. Ekinci, İzmir’de ilk defa düzenlenen bu sempozyumun İzmir için çok güzel fırsatlar sunduğunu ve bir afet kenti olarak İzmir’de bu iki önemli konuda gerçekleştirilen etkinliklerin artması gerektiğine vurgu yaptı.  Sempozyum kapsamında Acil Durum Ekiplerinin Eğitimi, Endüstriyel Binalarda Deprem Hazırlığı, Afetlerin Psikolojik Etkileri, Afet Sonrası İlkyardım konularının ele alındığı oturumlar gerçekleştirildi.

 

Sempozyum süresince açık alanda düzenlenen etkinlikler, katılımcılara pratik deneyimler sundu. Deprem simülasyon tırı, yüksekten kurtarma, iple erişim istasyonu, afetlerde haberleşme ve afetlerde kişisel koruyucu donanım (KKD) seçimi ve kullanılması konulu workshoplar büyük ilgi gördü. Katılımcılar, bu workshoplarda afet anında ve sonrasında doğru ve etkili müdahale yöntemlerini öğrenme fırsatı buldu.

 

Sempozyum Eş Başkanı ve Yüksekokulumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Program Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Ali Badem konuşmasında, “İzmir’deki üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde görev alan akademisyenler olarak bir araya geldik ve bir sempozyum düzenlemeyi planladık. Bu düzenlediğimiz ilk sempozyumdur. Ekim ayında ikinci sempozyumla devam etmeyi ve her sene bu sempozyumları tekrarlamayı planladığımızı buradan da paylaşmak isterim. İş sağlığı ve güvenliğinin en önemli konu başlıklarından bir tanesi de acil durum afet planlaması olduğu için ve son yıllarda yaşanan afetlerin sayısının artması sonucunda ilk sempozyumumuzun temasının “Afet” olması bizim için kaçınılmazdı. Çoğunuzun bildiği üzere ülkemiz ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada yer alıyor. Maalesef buna son yıllarda yaşadığımız afetler de eklenince bu iki konu proaktif yaklaşımlarla sağlıklı ve güvenli bir gelecek oluşturmak adına son derece önemli konular haline gelmekte. Bu sempozyum, bu iki önemli konumun kesişim noktasında yer alan bilgi ve deneyimleri paylaşmak iyi uygulamaları tartışmak ve gelecekteki stratejilerimizi şekillendirmek için büyük bir fırsat sunmaktadır. Burada alanında uzman konuşmacılarımızdan akademisyenlerden ve sektör profesyonellerinden öğreneceğimiz çok şey var. Bu bilinçle sempozyum boyunca yapılacak tüm sunumların tartışmaların ve workshopların bizlere değerli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

 

Etkinlik boyunca, afetlerin sağlık üzerindeki etkileri ve iş sağlığı güvenliği konularında uzmanlar tarafından yapılan bilgilendirici sunumlar, katılımcıların bilinç düzeyini artırdı. Sempozyum, afet yönetimi ve iş sağlığı güvenliği alanlarında farkındalık oluşturma ve bilgi paylaşımı açısından önemli bir platform sağladı.