Meslek Yüksekokulumuz, bilimsel araştırmaları kapsamında el antiseptik üretimi gerçekleştirdi.
Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Şule Olgun'un koordinesinde, Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcımız Öğr. Gör. Berker Kocatürk ile Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Programı Öğr. Gör. Pınar Akokay ve Öğr. Gör. Barış Atalay'ın araştırmacılığını üstlendiği çalışmada Dünya Sağlık Örgütü tarafından verilen reçeteye göre el antiseptiği üretildi.
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı Laboratuvarımızda üretilen ve yerleşkemizde kullanılacak olan el antiseptiklerine dair bilgi aktaran Dr. Öğr. Üyesi Şule Olgun, Koronavirüs (COVID-19) pandemisi sebebiyle, el hijyeninin sağlanması ve bulaşın önlenmesi amacıyla el antiseptiği kullanımının yaygınlaştığını hatırlattı.
Olgun, ''DSÖ, el antiseptiği hazırlanmasına ilişkin majistral formülleri rehber yayımlayarak kullanıma sunmuştur. Antiseptikler canlı dokularda bulunan potansiyel patojen mikroorganizmaların üremelerinin inhibisyonu ya da öldürülmesi için kullanılan kimyasal ajanlardır. Antiseptiklerin çoğu dezenfektanların daha düşük konsantrasyonlarda kullanılan formlarıdır. Deri ve mukoz membranlardaki mikrobiyal yükün azaltılması ya da yok edilmesi için ameliyat öncesinde veya çapraz kontaminasyonu önlemek amacıyla genel hijyen amaçlı olarak kullanılırlar. Deri ve mukoz membran için toksik ve irritan olmamalıdırlar.'' değerlendirmesinde bulundu.
Öğr. Gör. Berker Kocatürk ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş yeri çalışanlarının, içinde bulunduğu bu pandemi sürecinde en çok el antiseptiğine ihtiyaç duyduğunu belirterek, ''Bu sebeplerden yola çıkarak böyle bir çalışma başlattık. Laboratuvarımızda DSÖ formülasyonuna uyarak yapılan antiseptiğin alkolmetre ile ölçümü sonucunda, alkol oranı %80 olarak tespit edilmiştir ve proje başarı ile sonuçlandırılmıştır. Bir meslek yüksekokulu olarak kullandığımız ürünleri kendi içimizde üretmenin ve bu bilginin, tecrübenin, alışkanlığın da öğrencilerimize aşılanması gerektiğine inanıyoruz.'' dedi.
Kocatürk ayrıca, antiseptiklerin başlangıç olarak 98 litre üretildiğini ve yerleşkelerdeki kullanıma bağlı olarak üretimin devam edeceği bilgisini aktardı.