YKS'ye Meslek Seçimine Göre Hazırlanın

02 Şub 2023

Yarıyıl tatilinin sonuna yaklaşılırken Eğitim Koçu Hatice Nilgün Akçay, üniversite adayı öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Akçay öğrencilere: “Mesleki hedefiniz istikametinde hangi sınava gireceğinizi netleştirin. Sadece önlisans düşünen ya da Yabancı Dil Testinden (YDT) tercih yapacak aday öğrenciler, Alan Yeterlilik Testine (AYT) hazırlanarak vakit harcamayın.” şeklinde konuştu.

“Eksik alanları belirlemek faydalı olacaktır”

Çalışmanın dışında zaman yönetiminin de hedefler istikametinde önemli olduğunu belirten Akçay: “Yaklaşık dört buçuk aylık süreçte tüm konuları çalışmaktan ziyade eksik alanları belirlemek faydalı olacaktır. Önlisans düşünen aday öğrencilerimizin Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına yönelik olarak hangi konularda eksiklerinin olduğunu belirlemesi, bu istikamette çalışma planı yapmaları uygun olacaktır. Lisans düşünen aday öğrencilerimiz Temel Yeterlilik Testine (TYT) ek olarak Alan Yeterlilik Testine (AYT) de girecekleri için her iki sınavdan da eksik oldukları konularda planlamalarını yapmalılar. Yabancı Dil Testine (YDT) girecek aday öğrencilerimiz de yine aynı şekilde eksik oldukları konuları belirleyerek o konulara yönelmelidirler.” dedi.

“Hedef belirlemek, vazgeçmemek, tekrar etmek”

Üniversite düşünen aday öğrencilerin zaman yönetimi açısından Temel Yeterlilik Testinden (TYT) herhangi bir eksiklerinin kalmamış olması gerektiğini söyleyen İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Eğitim Koçu Hatice Nilgün Akçay, çalışma alanının da önemli olduğu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Odanızın düzenli olup dikkatinizi dağıtmamak adına içerisinde çok eşyayı barındırmaması ve çalışma masanızın da konum olarak yatağınızla karşı karşıya olmaması (mümkünse çalışırken arkanız yatağa dönük olsun) rahat çalışmanız açısından önem arz ediyor. Herkesin çalışma planı kendisine özel olmalı. Çalışma planı hazırlamak ve plana sadık kalarak planı yönetebilmek isteyen aday öğrencilerimiz, okullarındaki rehber öğretmenlerinden mezun olan aday öğrencilerimiz ise gittikleri kurs merkezlerindeki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler. Ders programı her ne kadar kişiye özel olsa da başarıya giden yolda uygulanması gereken belli başlı durumlar tüm adaylar için aynıdır. Örneğin; hedef belirlemek, vazgeçmemek, tekrar etmek ve en önemlisi de kitap okumak. Özelikle Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testinin (TYT) temel amacı bilgi birikimlerini ölçmek iken sınav aynı zamanda öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorumlama konusunda da bir ölçüte sahiptir diyebilirim.”